The Gist
Home

Federal

U.S. Representative, 1st Congressional District

Vote for
1
Term
2 years
Candidates
2
Election
Nov 3, 2026

What this office does: A member of the U.S. House of Representatives votes on federal laws, taxes and spending on behalf of the district.

Edward Shlikas (Unaffiliated) filed as a write-in candidate (State Board of Elections candidate list); write-in candidates are not printed on the ballot.

Dan Schwartz

Democratic

The gist

  • Supports restoring the Voting Rights Act and banning partisan gerrymandering.
  • Supports overhauling how ICE and CBP operate.
  • Supports rolling back federal tax cuts for billionaires.
  • Supports limiting the President's tariff powers.
  • Supports an optional Medicare buy-in.
More about Dan
View sources (1)
  1. Supports restoring the Voting Rights Act and banning partisan gerrymandering.

    VOTE411 Voter Guide: Representative in Congress, District 1, 2026 General Election

    Candidate questionnaire · League of Women Voters of Maryland Education Fund (VOTE411) · VOTE411 answer: Elections · onyourballot.vote411.org

    “I would vote to restore the Voting Rights Act … support legislation to ban partisan gerrymandering”
  2. Supports overhauling how ICE and CBP operate.

    VOTE411 Voter Guide: Representative in Congress, District 1, 2026 General Election

    Candidate questionnaire · League of Women Voters of Maryland Education Fund (VOTE411) · VOTE411 answer: Immigration · onyourballot.vote411.org

    “We need a complete overhaul in how ICE and CBP operate.”
  3. Supports rolling back federal tax cuts for billionaires.

    VOTE411 Voter Guide: Representative in Congress, District 1, 2026 General Election

    Candidate questionnaire · League of Women Voters of Maryland Education Fund (VOTE411) · VOTE411 answer: Affordability · onyourballot.vote411.org

    “I will fight to roll back the President’s tax cuts for billionaires”
  4. Supports limiting the President's tariff powers.

    VOTE411 Voter Guide: Representative in Congress, District 1, 2026 General Election

    Candidate questionnaire · League of Women Voters of Maryland Education Fund (VOTE411) · VOTE411 answer: Affordability · onyourballot.vote411.org

    “I will support legislation to reign in the President’s use of tariffs”
  5. Supports an optional Medicare buy-in.

    VOTE411 Voter Guide: Representative in Congress, District 1, 2026 General Election

    Candidate questionnaire · League of Women Voters of Maryland Education Fund (VOTE411) · VOTE411 answer: Safety net · onyourballot.vote411.org

    “allowing people to choose to buy into Medicare if they want”
Photo of Andy Harris
Andy HarrisOfficial portrait — Maryland Manual On-Line (Maryland State Archives)

Andy Harris

RepublicanIncumbent

The gist

  • Supports requiring voter photo ID.
  • Supports limiting absentee voting to voters with a reason.
  • Supports expanding H-2A and H-2B temporary worker visas.
  • Supports health price transparency and expanded health savings accounts.
  • Opposes SNAP and Medicaid benefits for able-bodied non-workers.
More about Andy
View sources (1)
  1. Supports requiring voter photo ID.

    VOTE411 Voter Guide: Representative in Congress, District 1, 2026 General Election

    Candidate questionnaire · League of Women Voters of Maryland Education Fund (VOTE411) · VOTE411 answer: Elections · onyourballot.vote411.org

    “Voter photo ID should be required, or a provisional ballot should be used.”
  2. Supports limiting absentee voting to voters with a reason.

    VOTE411 Voter Guide: Representative in Congress, District 1, 2026 General Election

    Candidate questionnaire · League of Women Voters of Maryland Education Fund (VOTE411) · VOTE411 answer: Elections · onyourballot.vote411.org

    “Absentee balloting should only be with a good reason, such as illness or absence from the district.”
  3. Supports expanding H-2A and H-2B temporary worker visas.

    VOTE411 Voter Guide: Representative in Congress, District 1, 2026 General Election

    Candidate questionnaire · League of Women Voters of Maryland Education Fund (VOTE411) · VOTE411 answer: Immigration · onyourballot.vote411.org

    “both the agricultural H2A and tourism/seafood processing H2B programs should be expanded, but strictly enforced”
  4. Supports health price transparency and expanded health savings accounts.

    VOTE411 Voter Guide: Representative in Congress, District 1, 2026 General Election

    Candidate questionnaire · League of Women Voters of Maryland Education Fund (VOTE411) · VOTE411 answer: Affordability · onyourballot.vote411.org

    “Price transparency and expansion of Health Care Savings Accounts would allow you to shop for health care”
  5. Opposes SNAP and Medicaid benefits for able-bodied non-workers.

    VOTE411 Voter Guide: Representative in Congress, District 1, 2026 General Election

    Candidate questionnaire · League of Women Voters of Maryland Education Fund (VOTE411) · VOTE411 answer: Safety net · onyourballot.vote411.org

    “Able-bodied people who choose not to work, and who aren't caretakers for young/elderly/disabled, should not receive benefits.”

Challengers are listed first and incumbents last; otherwise candidates appear in ballot order. The Gist does not rank, rate or endorse candidates. Only positions backed by a cited source are shown; 5 issues covered in this race.