The Gist
Home

Federal

U.S. Representative, 2nd Congressional District

Vote for
1
Term
2 years
Candidates
2
Election
Nov 3, 2026

What this office does: A member of the U.S. House of Representatives votes on federal laws, taxes and spending on behalf of the district.

Dave Wallace

Republican

The gist

  • Supports the SAVE Act's photo ID and citizenship proof.
  • Supports ending most mail-in voting.
  • Opposes sanctuary policies at every level of government.
  • Supports cutting property and payroll taxes.
  • Supports Baltimore LNG exports and reciprocal tariffs.
  • Supports reinstating work requirements for able-bodied adults.
More about Dave
View sources (1)
  1. Supports the SAVE Act's photo ID and citizenship proof.

    VOTE411 Voter Guide: Representative in Congress, District 2, 2026 General Election

    Candidate questionnaire · League of Women Voters of Maryland Education Fund (VOTE411) · VOTE411 answer: Elections · onyourballot.vote411.org

    “The Save Act is essential to assure photo Voter Identification, and proof of Legal U.S. Citizenship is required”
  2. Supports ending most mail-in voting.

    VOTE411 Voter Guide: Representative in Congress, District 2, 2026 General Election

    Candidate questionnaire · League of Women Voters of Maryland Education Fund (VOTE411) · VOTE411 answer: Elections · onyourballot.vote411.org

    “eliminate mail in ballots except in cases of special circumstances, and military service members”
  3. Opposes sanctuary policies at every level of government.

    VOTE411 Voter Guide: Representative in Congress, District 2, 2026 General Election

    Candidate questionnaire · League of Women Voters of Maryland Education Fund (VOTE411) · VOTE411 answer: Immigration · onyourballot.vote411.org

    “End sanctuary for illegal aliens at all levels of government.”
  4. Supports cutting property and payroll taxes.

    VOTE411 Voter Guide: Representative in Congress, District 2, 2026 General Election

    Candidate questionnaire · League of Women Voters of Maryland Education Fund (VOTE411) · VOTE411 answer: Affordability · onyourballot.vote411.org

    “Reduce property and payroll taxes to raise take-home pay.”
  5. Supports Baltimore LNG exports and reciprocal tariffs.

    VOTE411 Voter Guide: Representative in Congress, District 2, 2026 General Election

    Candidate questionnaire · League of Women Voters of Maryland Education Fund (VOTE411) · VOTE411 answer: International affairs · onyourballot.vote411.org

    “establish Baltimore LNG exports; use wage-disparity and reciprocal tariffs to restore U.S. industry”
  6. Supports reinstating work requirements for able-bodied adults.

    VOTE411 Voter Guide: Representative in Congress, District 2, 2026 General Election

    Candidate questionnaire · League of Women Voters of Maryland Education Fund (VOTE411) · VOTE411 answer: Safety net · onyourballot.vote411.org

    “Reinstitute able-bodied work requirements”
Photo of John "Johnny O" Olszewski, Jr.
John "Johnny O" Olszewski, Jr.Official portrait — Maryland Manual On-Line (Maryland State Archives)

John "Johnny O" Olszewski, Jr.

DemocraticIncumbent

The gist

  • Co-sponsors the John R. Lewis Voting Rights Act.
  • Opposes the SAVE Act voter registration requirements.
  • Opposes current ICE enforcement practices.
  • Supports extending Affordable Care Act tax credits.
  • Introduced amendments to block SNAP work requirements.
More about John
View sources (1)
  1. Co-sponsors the John R. Lewis Voting Rights Act.

    VOTE411 Voter Guide: Representative in Congress, District 2, 2026 General Election

    Candidate questionnaire · League of Women Voters of Maryland Education Fund (VOTE411) · VOTE411 answer: Elections · onyourballot.vote411.org

    “I am a proud cosponsor of the John R. Lewis Voting Rights Act”
  2. Opposes the SAVE Act voter registration requirements.

    VOTE411 Voter Guide: Representative in Congress, District 2, 2026 General Election

    Candidate questionnaire · League of Women Voters of Maryland Education Fund (VOTE411) · VOTE411 answer: Elections · onyourballot.vote411.org

    “I also oppose legislation that creates new barriers to voting like the SAVE Act”
  3. Opposes current ICE enforcement practices.

    VOTE411 Voter Guide: Representative in Congress, District 2, 2026 General Election

    Candidate questionnaire · League of Women Voters of Maryland Education Fund (VOTE411) · VOTE411 answer: Immigration · onyourballot.vote411.org

    “Under the current Administration, ICE has repeatedly undermined public trust”
  4. Supports extending Affordable Care Act tax credits.

    VOTE411 Voter Guide: Representative in Congress, District 2, 2026 General Election

    Candidate questionnaire · League of Women Voters of Maryland Education Fund (VOTE411) · VOTE411 answer: Affordability · onyourballot.vote411.org

    “against the tariffs, and for the ACA tax credits”
  5. Introduced amendments to block SNAP work requirements.

    VOTE411 Voter Guide: Representative in Congress, District 2, 2026 General Election

    Candidate questionnaire · League of Women Voters of Maryland Education Fund (VOTE411) · VOTE411 answer: Safety net · onyourballot.vote411.org

    “introduced amendments to block unnecessary work requirements”

Challengers are listed first and incumbents last; otherwise candidates appear in ballot order. The Gist does not rank, rate or endorse candidates. Only positions backed by a cited source are shown; 5 issues covered in this race.