The Gist
Home

Federal

U.S. Representative, 8th Congressional District

Vote for
1
Term
2 years
Candidates
3
Election
Nov 3, 2026

What this office does: A member of the U.S. House of Representatives votes on federal laws, taxes and spending on behalf of the district.

Cheryl Riley

Republican

Montgomery County

The gist

  • Supports REAL ID to vote and an Election Day holiday.
  • Supports limiting mail voting to overseas military and disabled voters.
  • Supports pausing immigration until dangerous individuals are removed.
  • Supports expanding domestic oil, gas and nuclear energy.
  • Supports raising the Social Security payroll tax cap.
More about Cheryl
View sources (1)
  1. Supports REAL ID to vote and an Election Day holiday.

    VOTE411 Voter Guide: Representative in Congress, District 8, 2026 General Election

    Candidate questionnaire · League of Women Voters of Maryland Education Fund (VOTE411) · VOTE411 answer: Elections · onyourballot.vote411.org

    “I support making Election Day a federal holiday, requiring REAL ID for voter identification”
  2. Supports limiting mail voting to overseas military and disabled voters.

    VOTE411 Voter Guide: Representative in Congress, District 8, 2026 General Election

    Candidate questionnaire · League of Women Voters of Maryland Education Fund (VOTE411) · VOTE411 answer: Elections · onyourballot.vote411.org

    “limiting mail-in voting to active-duty military overseas and citizens with documented disabilities”
  3. Supports pausing immigration until dangerous individuals are removed.

    VOTE411 Voter Guide: Representative in Congress, District 8, 2026 General Election

    Candidate questionnaire · League of Women Voters of Maryland Education Fund (VOTE411) · VOTE411 answer: Immigration · onyourballot.vote411.org

    “I support halting immigration until we identify and remove dangerous individuals already here.”
  4. Supports expanding domestic oil, gas and nuclear energy.

    VOTE411 Voter Guide: Representative in Congress, District 8, 2026 General Election

    Candidate questionnaire · League of Women Voters of Maryland Education Fund (VOTE411) · VOTE411 answer: Affordability · onyourballot.vote411.org

    “achieve energy independence via domestic oil, gas, and nuclear”
  5. Supports raising the Social Security payroll tax cap.

    VOTE411 Voter Guide: Representative in Congress, District 8, 2026 General Election

    Candidate questionnaire · League of Women Voters of Maryland Education Fund (VOTE411) · VOTE411 answer: Safety net · onyourballot.vote411.org

    “I support raising the payroll tax cap”

Nancy Wallace

Green

The gist

  • Proposes funding voter-verified paper audit trails nationwide.
  • Supports disbanding ICE and creating a new agency.
  • Supports free universal health care and free childcare.
  • Supports an annual wealth tax above $10 million.
  • Supports rent control.
  • Supports an emergency transition to renewable energy and green jobs.
More about Nancy
View sources (2)
  1. Proposes funding voter-verified paper audit trails nationwide.

    VOTE411 Voter Guide: Representative in Congress, District 8, 2026 General Election

    Candidate questionnaire · League of Women Voters of Maryland Education Fund (VOTE411) · VOTE411 answer: Elections · onyourballot.vote411.org

    “I will introduce legislation to financially support voter-verified paper audit trails in every jurisdiction in the US”
  2. Supports disbanding ICE and creating a new agency.

    VOTE411 Voter Guide: Representative in Congress, District 8, 2026 General Election

    Candidate questionnaire · League of Women Voters of Maryland Education Fund (VOTE411) · VOTE411 answer: Immigration · onyourballot.vote411.org

    “ICE should be disbanded”
  3. Supports free universal health care and free childcare.

    VOTE411 Voter Guide: Representative in Congress, District 8, 2026 General Election

    Candidate questionnaire · League of Women Voters of Maryland Education Fund (VOTE411) · VOTE411 answer: Affordability · onyourballot.vote411.org

    “I support free universal health care”
  4. Supports an annual wealth tax above $10 million.

    VOTE411 Voter Guide: Representative in Congress, District 8, 2026 General Election

    Candidate questionnaire · League of Women Voters of Maryland Education Fund (VOTE411) · VOTE411 answer: Affordability · onyourballot.vote411.org

    “I support 1% annual tax on wealth over $10 million, rising to 4% on wealth above $1 billion”
  5. Supports rent control.

    VOTE411 Voter Guide: Representative in Congress, District 8, 2026 General Election

    Candidate questionnaire · League of Women Voters of Maryland Education Fund (VOTE411) · VOTE411 answer: Affordability · onyourballot.vote411.org

    “I support fair, stable rent control.”
  6. Supports an emergency transition to renewable energy and green jobs.

    Nancy Wallace for Congress (home page)

    Campaign website · Candidate campaign · nancywallace.us

    “We need a major, emergency economic transformation to renewable energy and green jobs”
Photo of Jamie Raskin
Jamie RaskinOfficial portrait — Maryland Manual On-Line (Maryland State Archives)

Jamie Raskin

DemocraticIncumbent

The gist

  • Supports the For the People and John Lewis voting acts.
  • Opposes the administration's immigration enforcement approach.
  • Supports expanding federal rental assistance and affordable housing.
  • Supports raising the federal minimum wage.
  • Co-sponsored the Social Security 2100 Act.
  • Voted for Medicare drug-price negotiation in the Inflation Reduction Act.
More about Jamie
View sources (1)
  1. Supports the For the People and John Lewis voting acts.

    VOTE411 Voter Guide: Representative in Congress, District 8, 2026 General Election

    Candidate questionnaire · League of Women Voters of Maryland Education Fund (VOTE411) · VOTE411 answer: Elections · onyourballot.vote411.org

    “supported legislation such as the For the People Act and John Lewis Voting Rights Act”
  2. Opposes the administration's immigration enforcement approach.

    VOTE411 Voter Guide: Representative in Congress, District 8, 2026 General Election

    Candidate questionnaire · League of Women Voters of Maryland Education Fund (VOTE411) · VOTE411 answer: Immigration · onyourballot.vote411.org

    “I do not support the current administration’s approach to enforcing federal immigration laws.”
  3. Supports expanding federal rental assistance and affordable housing.

    VOTE411 Voter Guide: Representative in Congress, District 8, 2026 General Election

    Candidate questionnaire · League of Women Voters of Maryland Education Fund (VOTE411) · VOTE411 answer: Affordability · onyourballot.vote411.org

    “expand federal rental assistance and affordable housing programs”
  4. Supports raising the federal minimum wage.

    VOTE411 Voter Guide: Representative in Congress, District 8, 2026 General Election

    Candidate questionnaire · League of Women Voters of Maryland Education Fund (VOTE411) · VOTE411 answer: Affordability · onyourballot.vote411.org

    “raise the federal minimum wage”
  5. Co-sponsored the Social Security 2100 Act.

    VOTE411 Voter Guide: Representative in Congress, District 8, 2026 General Election

    Candidate questionnaire · League of Women Voters of Maryland Education Fund (VOTE411) · VOTE411 answer: Safety net · onyourballot.vote411.org

    “I have proudly cosponsored the Social Security 2100 Act”
  6. Voted for Medicare drug-price negotiation in the Inflation Reduction Act.

    VOTE411 Voter Guide: Representative in Congress, District 8, 2026 General Election

    Candidate questionnaire · League of Women Voters of Maryland Education Fund (VOTE411) · VOTE411 answer: Safety net · onyourballot.vote411.org

    “I was pleased to vote for the Inflation Reduction Act, which empowers Medicare to negotiate with Big Pharma”

Challengers are listed first and incumbents last; otherwise candidates appear in ballot order. The Gist does not rank, rate or endorse candidates. Only positions backed by a cited source are shown; 7 issues covered in this race.